Hoe je oven schoon te houden


Schoonmaakdiensten kunnen een ovenreiniging van boven tot onder omvatten. Onze residentiële huishoudsters maken elke kamer grondig schoon op basis van je aangepaste schoonmaakplan. Maar om zelf de oven schoon te maken, kun je deze technieken overwegen:

Oudere fornuizen

Oudere fornuizen met ovens die noch zelfreinigend, noch continu reinigend zijn moeten geschrobd worden met in de handel verkrijgbare schoonmaakmiddelen, waarvan er vele bijtend zijn, brandwonden kunnen veroorzaken, en gevaarlijke dampen afgeven. Als je ze gebruikt moet je alle aanwijzingen op de bus zorgvuldig opvolgen, rubberen handschoenen en oogbescherming dragen, en de verwarmingselementen, bedrading en thermostaat van de oven met aluminiumfolie afdekken om contact met het schoonmaakmiddel te voorkomen.

Oudere fornuizen

Groenere alternatieven zijn onder andere deze suggestie van How Stuff Works:

  • Besproei de binnenkant van je oven met water en breng een pasta van zuiveringszout aan. Laat een nacht intrekken en schrob met een natte spons. Gebruik staalwol op probleemplekken.

Zelfreinigende ovens

Sommige modellen hebben een “schone” stand die de ovendeur vaak heel stevig “vastzet” en dan zijn eigen convectiespoelen gebruikt om de aangebakken spatten en vlekken te verbranden. De poederige as die dit proces op de bodem van je oven achterlaat, kun je verwijderen met het afstofhulpstuk van je stofzuiger. Bewaar dit voor een koelere dag als je kunt, want de oven zal je keuken opwarmen.

Continu-reinigende ovens

Continu-reinigende ovens hebben een speciale afwerking op de ovenbekleding die in wezen gemorste vloeistof en druppels absorbeert en verdunt. Maar wees je ervan bewust dat deze ovens grotere gemorste vloeistoffen niet zelf kunnen schoonmaken. Maak die meteen schoon, want als ze de volgende keer dat je de oven gebruikt inbranden, kan dat de speciale afwerking blijvend beschadigen.

 

Recent Posts