Hoe hardhouten vloeren reinigen


Hardhouten vloeren zien er in elk huis prachtig uit. Maar als er geen schoonmaakroutine wordt ingesteld, kan vuil het hout ontsieren en krassen veroorzaken. Krassen zijn één rommel die je niet met een dweil kunt verwijderen!

De beste manier om hardhouten vloeren schoon te maken

Verzamel voor je begint je benodigdheden en maak een plan. Als je huisdieren hebt, zet ze dan in de tuin of een slaapkamer terwijl je schoonmaakt, zodat ze uit de buurt blijven. Verplaats eventuele meubels en vloerkleden uit de buurt van de plekken die je zult moeten schoonmaken. Neem de vloerkleden mee naar buiten, en schud ze goed op om los vuil en stof te verwijderen.

Stofzuig altijd eerst

Begin met de vloer een grondige stofzuigbeurt te geven. Besteed aandacht aan drukke plekken zoals deuropeningen en gangen. Maar vergeet ook de verborgen plekjes niet – kleine steentjes, haren van huisdieren en vuil worden vaak rondgeschopt en verzamelen zich op plekken waar weinig verkeer is, zoals de tenenschop onder de kast of onder meubels. Terwijl je stofzuigt, is grondigheid de sleutel!

Stel een wekelijkse routine in om je vloeren te stofzuigen.

Eenmaal per maand moeten de vloeren gedweild worden om het hout grondig te reinigen en te laten glanzen.

Hoe hardhouten vloeren dweilen

 1. Dweil een vloer nooit voordat je hem geveegd en gestofzuigd hebt. Als dat gedaan is, pak je je dweil!
 2. Vul de gootsteen of een emmer met heet water en het schoonmaakmiddel voor houten vloeren van je voorkeur. Als alternatief kun je een eetlepel afwasmiddel of een kopje witte azijn in een liter heet water mengen.
 3. Evalueer je vloer. Zijn er kleverige stoffen? Gebruik een ijsblokje om vastzittende smurrie te bevriezen; schraap het er dan af met een oude credit card of een plastic plamuurmes. Stel een schoonmaakroute vast; begin in een hoek van de kamer en werk naar achteren, zodat de vloer tijd heeft om te drogen voor je er overheen loopt.
 4. Spoel de dweil voor het dweilen uit in de gootsteen met heet stromend water om vuil van de laatste keer dat je hem gebruikte los te maken. Werk met de dweil in een “S” beweging, waarbij je telkens met dezelfde rand leidt om vuil op te vangen in plaats van het gewoon rond te strooien.
 5. Je mag houten vloeren nooit met water verzadigen, dus wring de mop uit telkens je hem in de oplossing dompelt. Hoe vaak moet je de mopkop onderdompelen? Spoel de dweil in de schoonmaakoplossing telkens als je een stuk vloer van vier voet groot gedaan hebt. Vervang je dweilmiddel telkens als je naar een nieuwe kamer gaat.
 6. Als de vloeren eenmaal schoon zijn, gebruik dan een was of boenwas om ze te laten glanzen.

Hoe je hardhouten vloeren schoon te houden

 • Dwing in je huishouden een niet-schoen-beleid af om je vloeren schoon te houden. Maak het mensen gemakkelijk om hun schoenen uit te doen door een bankje bij de deur te zetten. Om vuil op te vangen voor het naar binnen gesleept wordt, leg je een vloermat voor binnen en buiten bij elk ingangspunt van je huis. Een goede keuze voor een mat voor buiten is die van stevig rubber.
 • Binnen zou je kunnen kiezen voor een vloermat van natuurvezel, die er mooi uitziet en ook gemakkelijk is om buiten af en toe uit te schudden.
  Als je huisdieren hebt, houd dan een handdoek bij de deur om snel hun pootjes af te vegen voor ze het huis binnengaan. Je kunt ook investeren in een pootwasfles, waarmee je snel modderige hondenpoten kunt wassen.
 • Is het moddertijd? Gebruik een microvezeldoek en een allesreiniger om kleine plekken op de vloer “met de hand te dweilen”, of schoon te vegen, voor het vuil tijd heeft om zich door het huis te verspreiden. Deze methode helpt je om nog langer tussen diepe schoonmaakbeurten door te gaan en neemt maar een minuut of twee in beslag.

Zorg voor extra bescherming

Gebruik vloerbeschermers aan stoel- en meubelpoten om je vloeren te beschermen. Behandelingen met raamfolie kunnen UV-schade voorkomen en zo het verbleken of beschadigen van je hardhouten vloeren vertragen. En vergeet niet de nagels van je huisdier regelmatig te knippen om krassen op de vloer te voorkomen.

Recent Posts