Hoe maak je een bankstel schoon?


We brengen veel tijd door op onze banken, dus ze zullen van tijd tot tijd vuil en bevlekt worden. Weten hoe je vlekken op een bank kunt schoonmaken is een vaardigheid die we allemaal in onze mouw zouden moeten hebben. Of het nu een noodsituatie is waarbij rode wijn gemorst wordt of gewoon een opeenhoping van vuil van de hond die elke dag op de bank zit, wij hebben de antwoorden en laten je zien hoe je een bank effectief schoonmaakt!
Eerst, en dat is het belangrijkst, moet je de instructies van de fabrikant voor het schoonmaken lezen. Bij bankstellen zit altijd een reinigingslabel, net als bij je favoriete kledingstukken. Kijk op het label naar schoonmaak aanwijzingen. Hier zijn enkele codes die je waarschijnlijk zult vinden en wat ze betekenen:

 • W – Je kunt dit materiaal met water schoonmaken.
 • S – Gebruik geen water om dit materiaal schoon te maken. Gebruik een schoonmaakmiddel op basis van oplosmiddelen.
 • WS – Je kunt dit materiaal met water of een oplosmiddel schoonmaken.
 • X – Stofzuig dit materiaal alleen.

De volgende tips zouden moeten volstaan als het om het schoonmaken van elke soort stof gaat, maar let op het schoonmaak-etiket en test de producten op een onopvallende plaats voor je ze op de hele bank aanbrengt.

Hoe maak je een stoffen bankstel schoon

 1. Begin met een ontgeurende zuivering met zuiveringszout. Bereid de bank voor door hem af te borstelen met een schone witte handdoek of een stugge borstel. Zo maak je alles los wat op de bank is opgedroogd.
 2. Bestrooi de hele bank met zuiveringszout, en laat het minstens 20 minuten zitten. (Je kunt het tot een uur laten zitten.) Stofzuig met een borstelhulpstuk de bank om het zuiveringszout te verwijderen.
 3. Maak vervolgens dit eenvoudige schoonmaakmiddel om overgebleven vlekken aan te pakken. Combineer 1 theelepel afwasmiddel, 1 eetlepel witte azijn en 1 kop warm water in een kleine spuitfles. Voeg vervolgens 1 tl. zuiveringszout toe en schroef snel de dop op de spuitfles. (Baking soda en azijn zullen bij de combinatie veel bubbels veroorzaken!)
 4. Besprenkel een witte doek met de schoonmaakoplossing, en dep en wrijf voorzichtig over vlekken op de stof. Als alternatief kun je de hele bank met de oplossing afvegen voor een goede dieptereiniging.
 5. Laat de stof drogen.

Hoe maak je een microvezel bank schoon?

Wrijfalcohol is je vriend als je de meeste microvezel banken schoonmaakt. Zoals we al eerder zeiden, kijk goed op het etiket en test de oplossing voor je iets gebruikt om de hele bank mee schoon te maken. De reinigingscode “S” (voor “solvent”) betekent dat wrijfalcohol een prima optie is.

 1. Werk sectie voor sectie, bespuit een plek met wrijfalcohol en schrob dan met een witte of lichtgekleurde spons (zodat er geen kleur op de bank overgaat terwijl je schrobt). Je zult zien dat de vlekken op de spons afkomen.
 2. De bank moet snel drogen, want de alcohol verdampt snel. Als hij droog is, gebruik je een droge schrobborstel om de bank in een cirkelvormige beweging te borstelen en zo de stof te pluizen.
 3. Als er watervlekken op de bank zitten (en je bank laat zowel water- als oplosmiddelreiniging toe), volg dan hetzelfde proces met gedestilleerd water. Spuiten, schrobben en dan borstelen nadat de stof gedroogd is.

Hoe maak je een leren bank schoon?

Lederen bankstellen openen het boek voor een hele lijst reinigingsmogelijkheden, want leer is er in allerlei verschillende afwerkingen. Houd er bij het bepalen van hoe je een leren bank schoonmaakt rekening mee dat de methoden van bank tot bank sterk zullen verschillen. Deze schoonmaakinstructies zijn speciaal bedoeld voor het reinigen van beschermd leer, dat het meest voorkomt en eenvoudiger te reinigen is dan andere soorten leer. Als je een onbeschermd leren bankstel hebt, raadpleeg dan de suggesties van de fabrikant voor het schoonmaken. Kijk ten slotte zeker op het schoonmaaketiket en test de schoonmaakmiddelen eerst op een onopvallende plaats op de bank.

 1. Begin met het stofzuigen van de bank, inclusief al die hoekjes en gaatjes.
 2. Veeg de hele bank af met een schone, droge microvezeldoek.
 3. Maak een schoonmaakoplossing door gelijke delen water en witte azijn in een emmertje te combineren. Doop een microvezeldoek in de oplossing, zodat hij vochtig maar niet nat is. Veeg de bank schoon, waarbij je het doekje regelmatig uitspoelt.
 4. Droog de bank af met een schone, droge microvezeldoek.
 5. Gebruik zeker om de zes tot 12 maanden een leerconditioner op je bank om het leer zacht te laten aanvoelen.

 

Recent Posts