Hoe je vensterbanken schoonmaken


Warmer weer brengt talloze geneugten in ons leven, zoals het opengooien van de ramen om wat frisse lucht binnen te laten.

Maar wacht! Is dat schimmel op je vensterbanken? Ewww. Beschimmelde vensterbanken zijn ontsierend en niet goed voor de algemene gezondheid van je huis want ze kunnen tot grotere problemen leiden. Wees gerust, we zijn er om je te helpen met stap-voor-stap instructies voor het verwijderen van schimmel van vensterbanken!

Wat te gebruiken om schimmel van vensterbanken te verwijderen

Hoewel veel schoonmaakmiddelen werken om wat schimmel te verwijderen, kan het gebruik van de juiste oplossing ervoor zorgen dat de schimmelsporen gedood worden, zodat de schimmel niet terug kan beginnen groeien als je klaar bent met schoonmaken.

We raden aan een van deze twee mogelijkheden te gebruiken:

Bleekwater: Gebruik een mengsel van warm water en chloorbleekmiddel. We raden aan de aanwijzingen van de bleekmiddelfabrikant te volgen om te weten hoeveel bleekmiddel en water je samen moet mengen.

Witte azijn & water: Als je liever geen bleekmiddel gebruikt, kun je ook een oplossing van gelijke delen witte azijn en water proberen.

Hoe schimmel van vensterbanken verwijderen

Overweeg, voor je aan de slag gaat, een stofmasker en rubber handschoenen te dragen om je blootstelling aan de schimmel te beperken. Volg dan deze stappen:

  1. Maak een tandenborstel nat met het schoonmaakmiddel van je keuze. Schrob de plek met wat elleboogsmeer om de schimmeldeeltjes op te breken.
  2. Als de schimmel geschrobd is, gebruik je een vochtige microvezeldoek om het oppervlak schoon te vegen.
  3. Als er meer schimmel achterblijft, herhaal je het proces tot het verwijderd is.

Houd schimmel op afstand

Zoals we hierboven al zeiden, kan schimmel terugkomen. Een schoonmaakmiddel gebruiken dat schimmel doodt helpt, maar als de omstandigheden die de vensterbank beschimmeld maakten om te beginnen blijven bestaan, is de kans groot dat de schimmel terugkomt. Controleer je ramen op lekken, vocht op de ruiten, of andere zaken die een vochtige omgeving kunnen bieden waarin schimmel kan groeien.

Het probleem van de beschimmelde vensterbank bij de wortel oplossen zal schimmel in de toekomst beter voorkomen, in tegenstelling tot regelmatig schoonmaken.

Vensterbanken schoonmaken

Het schoonmaken van je vensterbanken is zeer de moeite waard. Het is niet alleen eenvoudig om te doen; het geeft ook onmiddellijk resultaat. Je hoeft niet te bukken zoals je doet bij het schoonmaken van plinten of vloeren, en de benodigdheden zijn eenvoudig. Voor het schoonmaken van vensterbanken heb je alleen een goede microvezeldoek nodig, een allesreinigende spray en wat schoonmaakmuziek. De instructies zijn eenvoudig: Spuiten en vegen! Danspasjes zijn optioneel als je elk raam in je huis bezoekt.

Je favoriete allesreiniger werkt prima voor deze klus, maar je kunt ook je eigen zelfgemaakte reiniger maken met een half-om-half mengsel van water en azijn. Deze techniek is veilig en effectief voor vensterbanken van vinyl en hout. Voor stenen of granieten vensterbanken verruil je azijn voor wrijfalcohol.

Hoe raamrails schoonmaken

Sommige raamsporen worden zo vuil en verkoekt dat niemand meer de moeite neemt het raam open te doen. Volg deze tips voor het schoonmaken van vensterrails:

  1. Stofzuigen. Gebruik het borstelhulpstuk om stof, los vuil en dode insecten die in de raamrail vastzitten te verwijderen.
  2. Bestrooi met. Doe een beetje zuiveringszout op de overgebleven vastzittende smurrie, en spuit dan wat azijn in de rails. Laat dit 10 minuten intrekken en borrelen.
  3. Schrob. Borstel de losgekomen smurrie los met een oude tandenborstel of een stugge nylon borstel. Gebruik een winkelstofzuiger om het natte vuil op te zuigen, of veeg het op met een vochtige microvezeldoek.
  4. Richten. Als er nog vuil zit, wikkel dan een vochtige doek om een botermes en leid het naar de hoeken waar je het vuil het moeilijkst kunt bereiken.
  5. Vegen. Breng je doek nog een laatste keer over de baan, en bewonder je handwerk.
  6. Smeer. Als je klaar bent, voeg je het juiste soort smeermiddel toe. Op vinyl rails gebruik je een kleine hoeveelheid siliconen smeermiddel.

Op houten raamrails gebruik je een geschikte was. Open en sluit het raam een paar keer om het smeermiddel te verwarmen en te verspreiden. Breng meer aan als dat nodig is. Sla deze belangrijke stap niet over als je wilt dat je ramen als nieuw glijden.
Ramen kunnen een van de mooiste kenmerken van een huis zijn, maar ze steken ook het meest af als er stof en spinnenwebben op zitten. Houd je huis – en je uitzicht – mooi door je vensterbanken en -rails schoon te maken zodra je enige ophoping ziet.

Recent Posts