Hoe kussens wassen


Het is gemakkelijk om het belang van het wassen van je kussens over het hoofd te zien. Kussenslopen kunnen kussens een tijdje schoon houden, maar na verloop van tijd heeft een kussen een diepe schoonmaakbeurt nodig. Hoe langer je wacht met het schoonmaken van je kussens, hoe meer stof, vuil en bacteriën zich een weg naar binnen banen. Dit kan allergieën verergeren en stofmijten een gezellig thuis bieden. Volg deze tips om zowat elk kussen schoon te maken.

Beste manier om een kussen schoon te maken

Kun je kussens in de wasmachine wassen?

Ja, je kunt de meeste kussens in de wasmachine wassen! We raden echter altijd aan de wasinstructies op het label te volgen. De meeste kussens kun je wassen in warm water op het zachte programma met een kleine hoeveelheid wasmiddel. We raden aan vlekken van tevoren met een voorbehandeling te behandelen. Gooi het kussen dan in de machine. Laat na de eerste cyclus een extra spoelcyclus lopen om eventueel achtergebleven zeep te verwijderen.

Kun je kussens in de droogtrommel stoppen?

Ja, je kunt de meeste kussens in de droger stoppen op laag vuur. Maar ook hier raden we aan altijd de wasinstructies op het label te volgen. Als op het label staat dat het veilig is, gooi er dan een paar tennisballen in om het kussen op te kloppen en de vulling los te maken. Is het kussen niet droogmachine-veilig, wikkel het dan in een droge handdoek en geef het een dikke knuffel om overtollig vocht eruit te persen. Leg het kussen vervolgens op een zonnige plek in huis om te drogen.

Pro kussen-wastip: Het is ook een goed idee om twee kussens tegelijk te wassen om de machine in evenwicht te houden.

Hoe schuimrubberen kussens wassen

Als je schuimrubberen kussens hebt, moet je ze met een andere aanpak schoonmaken, want ze kunnen niet met water gewassen worden.

  1. Gebruik een vochtige doek om vlekken vlekkeloos schoon te maken.
  2. Gebruik vervolgens je stofzuiger met een bekledingsborstel om los vuil te verwijderen.
  3. Neem het kussen mee naar buiten, en mep het om huidcellen en stof los te maken.

Je kussens met de hand wassen

Als je kussens niet geschikt zijn voor de wasmachine, maar ook niet van schuim gemaakt zijn, was ze dan in een grote gootsteen of je badkuip. Vul hem met warm water, en doe er een paar druppels van je favoriete kledingwasmiddel in. Gebruik maar een heel klein beetje, zodat je geen resten achterlaat. Als de gootsteen of het bad vol is, dompel je het kussen onder en laat het 10 minuten weken.

Kneed vervolgens de vezels en de stof van het kussen om dezelfde werking na te bootsen die het kussen in de wasmachine zou krijgen. Doe dit nog ongeveer 10 minuten. Laat het bad of de gootsteen leeglopen, en laat warm water over het kussen stromen om het uit te spoelen. Verzadig het kussen en wring het goed uit om alle zeepresten te verwijderen. Herhaal het spoelproces tot er geen spoor van wasmiddel meer te zien is. Droog het kussen vervolgens in een droge handdoek, zoals uitgelegd in de instructies hierboven voor elk kussen dat niet droogmachine-veilig is.

Recent Posts