Matrasreiniging


Verse, schone lakens voelen heerlijk aan. Maar wanneer was de laatste keer dat je een schone matras echt op prijs stelde? Je matras schoonmaken is een geweldige manier om de levensduur van de stof te verlengen en de ophoping van vuil, huidcellen en bacteriën te verwijderen. Je matras regelmatig schoonmaken is vooral belangrijk als je last hebt van allergieën.

Hoe maak je een matras schoon

 

 1. Verwijder alle dekens, kussens en lakens.
 2. Verplaats de matras naar buiten, indien mogelijk.
 3. Gebruik een stofzuigerslang om de matras van opvallend vuil te ontdoen.
 4. Strooi zuiveringszout over je matras, en laat het minstens 20 minuten zitten.
 5. Stofzuig je matras opnieuw.
 6. Gebruik een vochtige spons en een mild huishoudelijk schoonmaakmiddel om je matras royaal af te vegen.
 7. Sleep je matras indien mogelijk naar een zonnige plek – het UV licht helpt bij het doden van bacteriën.
 8. Laat je matras goed drogen.
 9. Op dit punt kun je het misschien herhalen aan de andere kant van je matras

Hoe vaak moet ik mijn matras schoonmaken?

Matrassen verzamelen pollen, dode huidcellen, zweet, stofmijt, haar en voedseldeeltjes en vormen zo een toevluchtsoord voor bacteriën. Een matras schoonmaken is tijdrovend en moet minstens een keer per jaar gebeuren. Het hebben (en regelmatig wassen) van een matrasbeschermer helpt je matras schoner te houden, maar vervangt niet de noodzaak van een grondige reiniging. We raden aan je matrasbeschermer minstens twee keer per jaar te wassen – of meer, als je allergieën hebt!

Hoe vaak moet ik mijn matras omdraaien?

Het is aan te bevelen je matras minstens om de drie maanden te draaien en om te keren. Dit helpt tegen lichaamsinkepingen die het gevolg zijn van nacht na nacht op dezelfde plek slapen. Dit is vooral belangrijk als je een bed met iemand deelt, want beide kanten van de matras worden elke dag aangetast. Je matras draaien en keren helpt om onregelmatige slijtage te voorkomen.

Hoe geurtjes uit een matras verwijderen

Om muffe geurtjes te verwijderen, bestrooi je de matras met zuiveringszout. Laat het zuiveringszout enkele uren op de matras zitten voor je het met een stofzuiger verwijdert. Controleer altijd de weersverwachting voor je je matras naar buiten brengt! Laat een vriend je helpen de matras naar buiten te brengen; frisse lucht en zonneschijn helpen je van eventuele geurtjes af. UV licht doodt bacteriën, dus leg je matras maximaal een uur aan elke kant buiten. Terwijl je buiten bent, geef je de matras een paar flinke klappen om stofdeeltjes los te maken.

Hoe maak je matrasvlekken schoon

Maak een mengsel van waterstofperoxide en afwasmiddel om matrasvlekken te verwijderen: Vul een kom met twee kopjes waterstofperoxide en een eetlepel afwasmiddel. Meng goed. Gebruik een schone spons om dit mengsel op je matrasvlekken aan te brengen. Laat het mengsel een paar minuten inwerken, en dep of wrijf de vlekken dan met een vochtige lap. Bekijk onze uitgebreide Vlekken Verwijdering Gids voor meer diepgaande vlekverwijderingstips.

Urine van een matras verwijderen

 1. Gebruik droge papieren handdoeken om zoveel mogelijk vocht op te zuigen.
 2. Vul een emmer met een liter heet water en twee eetlepels afwasmiddel.
 3. Verwijder eventuele vaste deeltjes, en dep de plek dan met een doek en het emmermengsel.
 4. Ga door met deppen tot je zoveel mogelijk urine verwijderd hebt.
 5. Gebruik een klein kopje om de plek met het hete, zeepachtige water te verzadigen.
 6. Gebruik onmiddellijk een nat/droog stofzuiger om de vloeistof te verwijderen.
 7. Het stofzuigen van de vloeistof moet alle verontreinigingen weghalen voor ze verder in de matras trekken. Zorg ervoor dat je een nat/droog stofzuiger gebruikt en niet je gewone stofzuiger. Herhaal de reinigingsstappen hierboven om eventueel achtergebleven urinevlekken of -geur te verwijderen.
 8. Gebruik een schone handdoek om de plek af te drogen, en laat de matras volledig aan de lucht drogen (buiten in de zon, indien mogelijk) voor je er lakens over doet.

Je matras schoon houden

Regelmatig je beddengoed schoonmaken is een prima manier om te voorkomen dat je matras vuil wordt. Een matrashoes is ook een prima manier om een barrière te vormen tussen je matras en de beddenlakens. Als je kinderen hebt die ongelukjes hebben, gebruik dan altijd een waterdichte matrashoes om het schoonmaken te vergemakkelijken de volgende keer dat ze een ongelukje hebben.

Recent Posts