Hoe Een Dekbed Wassen


In tegenstelling tot je beddengoed en kussenslopen, die om de week of twee keer gewassen moeten worden, hoeft je dekbed niet vaak schoongemaakt te worden. Je dekbed elk kwartaal, of vier keer per jaar, schoonmaken zou voldoende moeten zijn om te voorkomen dat vuil en huidcellen zich ophopen. Een schoon dekbed voelt en ruikt niet alleen heerlijk, maar regelmatig schoonmaken verlengt ook de levensduur van de vezels en de stof.

De beste manier om een dekbed schoon te maken

Ga, voor je begint met schoonmaken, na of je dekbed met veren of synthetisch materiaal gevuld is. Als je dat bepaald hebt, zoek dan naar een label om je schoonmaakpraktijken en -middelen te leiden. Omdat donzen veren kwetsbaar zijn, kun je het beste een dons-veilig wasmiddel gebruiken. Voor synthetische vulling gebruik je je favoriete wasmiddel.

Als je geen voorlader wasmachine hebt, of als je een kleine wasmachine hebt, zal een wasserette je veel tijd besparen. Het kan zelfs schade aan je wasmachine en droger voorkomen. Je krijgt niet alleen een betere reiniging (dankzij een grotere capaciteit), maar je kunt je dekbed ook sneller drogen in een grote, commerciële droger.

Hoe was je een donzen of synthetisch dekbed

  1. Haal het dekbedovertrek eraf.
  2. Doe het dekbed in de grootste voorlader wasmachine die je kunt vinden.
  3. Gebruik slechts een kleine hoeveelheid wasmiddel. Overtollig wasmiddel laat een residu achter op de vulling of de veren.
  4. Was het dekbed op het delicate of zachte programma. Kies zeker een extra spoeling.
  5. Als het wassen en extra spoelen klaar zijn, laad je het natte dekbed in de grootste droger die je kunt vinden. Wees voorzichtig – een nat dekbed is zwaar! Als je merkt dat het nog steeds kletsnat is, gooi het dan terug in de wasmachine voor nog een centrifugeercyclus. Door zoveel mogelijk water te verwijderen verkort je de droogtijd aanzienlijk.
  6. Droog het dekbed, samen met vier tot vijf tennisballen, op een lage warmtestand. Dit kan een paar uur duren. Ook al lijkt het dekbed droog, het is absoluut noodzakelijk dat de veren of de vulling ook helemaal droog zijn om schimmel te voorkomen. Het is altijd veiliger om te veel te drogen dan te weinig. We raden ook aan het dekbed om de 30 minuten uit te doen om de veren opnieuw te verdelen en eventuele klonters op te breken.

Je dekbed schoon houden

Houd je dekbed schoon door het dekbedovertrek te wassen telkens als je je lakens verschoont. Als je geen dekbedovertrek hebt, is dit een verstandige aankoop om je dekbed schoon te houden tussen de driemaandelijkse schoonmaakbeurten. Kies anders voor vaker schoonmaken.

Recent Posts