Hoe maak je plinten schoon?


Plinten geven een mooi decoratief accent aan elke kamer en helpen ook de gipsplaat te beschermen. Ze doorstaan echter de klappen van schoenen, huisdieren en stofzuigers. Het is gemakkelijk om het belang van het schoonmaken van je plinten te vergeten, vooral als er zoveel andere schoonmaaktaken te doen zijn. Bij het schoonmaken van plekken bij de vloer moet je meestal lang bukken, en daarom vermijden sommige mensen het schoonmaken van plinten helemaal.

Stofzuigers en bezems raken ze niet aan, en dweilen evenmin. Plinten leven in die lastige tussenruimte. Plinten moeten regelmatig schoongemaakt worden om ophoping van vuil, stof en vegen te voorkomen.

Beste manier om plinten schoon te maken

Omdat het schoonmaken van plinten een beetje vervelend en ongemakkelijk is, doe je best één kamer tegelijk om te voorkomen dat je een burn-out krijgt of een pijnlijke rug. Pak een stevige emmer of een klein krukje zodat je ergens hebt om te zitten terwijl je schoonmaakt; een opgevouwen handdoek kan als kussen dienen voor je knieën terwijl je boent en schrobt. Verplaats voordat je begint meubels, vloerkleden of andere voorwerpen die in de weg staan. Volg dan deze stappen:

  1. Stofzuig. Gebruik het opzetstuk voor de bekledingsborstel, en borstel de planken om stof los te maken en op te vangen. Als je stofzuiger een lange steel heeft, kun je gewoon rond het huis lopen en de plinten stofzuigen zonder te bukken.
  2. Wassen. Vul een emmer met een liter heet water en een paar scheutjes afwasmiddel of een kopje azijn. Gebruik een microvezeldoek en het zeepwater om de plinten schoon te vegen. Werk maar aan een klein gedeelte tegelijk. Als dat deel schoon is, droog je het af met een nieuwe doek, en ga je verder met schoonmaken langs de muur.
  3. Schrobben. Gebruik een droogreinigingssponsje om krassen op de plinten te verwijderen. Voor meer reinigingskracht kun je deze spons ook de hele tijd gebruiken bij het schoonmaken, in plaats van te beginnen met een microvezeldoekje.

Gebruik deze technieken om je langzaam een weg door de kamer te banen. Bij het schoonmaken van plinten met decoratief vakwerk kan het nodig zijn het doekje op te rimpelen en er stevige druk op uit te oefenen om de plooien en groeven schoon te vegen. Als je klaar bent, veeg je de plinten af met een droogtrommeldoekje om te voorkomen dat stof zich vastzet.

Plinten zijn niet erg onderhoudsgevoelig. Als je ze een keer per maand met een schoonmaakdoekje schoonveegt (met alleen water of een allesreiniger), hoef je ze niet vaker dan eens in het jaar of twee met een sopje af te schrobben.

Hoe plinten schoonmaken zonder te bukken

Laat een pijnlijke rug of een oude blessure je er niet van weerhouden je plinten schoon te maken. Bouwmarkten verkopen telescopische schoonmaakstelen die het gemakkelijk maken om moeilijk bereikbare plaatsen schoon te maken zonder te bukken. Als je een ritje naar de winkel wilt vermijden, werkt een toiletborstel met een sok over het uiteinde ook goed.

Recent Posts